Informeer bij ons over het Fietsplan!

Het fietsplan van de belastingdienst in 2023

Hoe werkt het?

Bent u van plan een nieuwe fiets te kopen? Dan kunt u uwzelf een paar mooie centen besparen door het fietsplan van de belastingdienst te gebruiken. Om het aantrekkelijker te maken om een fiets voor woon-werkverkeer te kopen, heeft de regering het werknemers mogelijk gemaakt om belastingvoordeel te ontvangen bij aankoop van een nieuwe fiets. Afhankelijk van uw inkomen kunt u daarmee 37% tot 49% korting krijgen op de aankoop prijs.

Waarom meedoen met hetfietsplan?

Het fietsplan biedt verschillende voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Hier een lijstje met een paar redenen om mee te doen met het fietsplan.

 • Een goedkope manier om een nieuwe fiets te kopen voor de werknemer
 • Een bijdrage aan een beter milieu
 • Gezondere werknemers voor de werkgever
 • De optie om met belastingvoordeel een fietsverzekering af te sluiten

 • De werknemer kan zelf de fiets uitkiezen

 • Geen zorgen meer over parkeren in de drukke stad

Fietsplan voorwaarden voor de werknemer

Het fietsplan bestaat al een tijdje en is meerdere keren vernieuwd. Vroeger zaten er veel voorwaarden en beperkingen aan deelname van het fietsplan. Zo was je verplicht de fiets 50% van de tijd te gebruiken, kon je de fiets niet privé gebruiken, en was het slechts toegestaan een keer in de drie jaar mee te doen. Gelukkig is het fietsplan in nu een stuk vereenvoudigd. Het vernieuwde fietsplan is gebaseerd op de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Dus de enige voorwaarde van deelname is dat je nog genoeg forfaitaire ruimte overhebt waar de aanschafprijs in past.

Sinds 2020 is de vrije ruimte vastgesteld op 1.7% van het brutoloon over de eerste € 400,000 en 1.18% over alles boven de € 400,000. Als je fiets te duur is of als je de vrije ruimte al bijna volledig gebruikt hebt, moet je een eindheffing van 80% betalen over het bedrag van de overschrijding. Hoewel je in principe de volledige vrije ruimte mag gebruiken voor het fietsplan, kan je werkgever er voor kiezen om extra voorwaarden te stellen aan deelname. Sommige werkgevers hanteren bijvoorbeeld het oude systeem waarin je alleen vergoed wordt over de eerste € 749. Als je in dat geval een (elektrische) fiets koopt die duurder uitvalt, moet je de resterende prijs volledig zelf betalen.

Fietsplan & accessoires

Normaal gesproken koopt u zelden een kale fiets. Gelukkig kunt u ook het fietsplan gebruiken om uw fietsaccessoires te kopen of met fiscaal voordeel een fietsverzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een goed fietsslot

 • Waterdichte fietstassen

 • Een compleet regenpak

 • Fietsnavigatie voor onderweg

 • De fietsverzekering

In het oude fietsplan mocht je voor slechts € 82,- aan accessoires voor uw fiets kopen. Maar in het nieuwe fietsplan is dit limiet afgeschaft. U kunt dus alle nodige fietsaccessoires samen met uw fiets kopen zolang u daar voldoende vrije ruimte voor hebt.

Belastingvoordeel fietsplan berekenen

Het voordeel dat u behaald met het fietsplan hangt af van uw eigen inkomen en de prijs van de fiets. Hieronder vindt u 4 voorbeelden hoe je zelf uw belastingvoordeel kan berekenen:

Fietsplan voorbeeld 1 – Stadsfiets zonder fietsplan

Stel u heeft een modaal inkomen van ongeveer € 36,000 per jaar en u betaald hierover 37.35% belasting. Uw netto-inkomen is dan € 22,554 per jaar. Als u niet deelneemt aan het fietsplan, gebruik u uw netto-inkomen om een nieuwe fiets te kopen. Laten we ervan uit gaan dat u de Esprit fiets van Gazelle wilt kopen die ongeveer € 550 kost. Dan heeft u na aanschaf nog € 22,005 netto over.

Fietsplan voorbeeld 2 – fiets met fietsplan

Als u het fietsplan met de WKR-regeling gebruikt, kunt u de fiets betalen met uw bruto-inkomen in plaats van uw netto-inkomen. Laten we hetzelfde scenario als voorbeeld 1 gebruiken. Na aanschaf van de fiets van € 550, blijft er nog € 35,450 bruto loon over. Vervolgens betaalt u hierover 37.35% belasting, waardoor uw netto-inkomen € 22,209 wordt.

Als u voorbeeld 1 en 2 met elkaar vergelijkt kunt u dus zien dat u in dit geval ongeveer € 200 bespaard door het fietsplan te gebruiken. Deze besparing word natuurlijk een stuk groter wanneer u voor een duurdere fiets kiest of een e-bike.

Fietsplan voorbeeld 3 – Te weinig vrije ruimte

Het kan soms zijn dat u de vrije ruimte al gedeeltelijk gebruikt hebt voor andere dingen zoals bedrijfsfitness, een telefoon, bedrijfsuitjes, etc. Dan kan het zo zijn dat u niet de complete aanschafprijs met uw bruto loon kan verrekenen. De vrije ruimte is vast gesteld op 1.7% van je brutoloon, dus als u een modaal inkomen van € 36,000 hebt dan is uw vrije ruimte € 612. Stel u hebt slechts € 75 aan vrije ruimte over, maar u wilt toch een fiets van € 550 kopen. Dan betaalt u de eerste € 75 uit het brutoloon en de resterende € 475 legt u zelf bij uit het nettoloon. Na de aanschaf van de fiets heeft u dan (36000-75)*(1-0.3735)-475= € 22,032 over aan netto-inkomen.

Fietsplan voorbeeld 4 – Hoog bruto-inkomen

Voor mensen met een hoog salaris kan het fietsplan juist extra voordelig uitpakken, omdat u meer fiscaal voordeel krijgt als u belasting betaald in een hogere schijf. Stel u hebt een inkomen van € 80,000. Normaal betaalt u over de eerste € 69,399 slechts 37.35% belasting, en 49.50% belasting over de resterende € 11,492. Als u vervolgens een elektrische fiets koopt van € 1,500 met een fietscomputer van € 150, krijgt u deze via het fietsplan met 49.50% fiscaal voordeel in plaats van 37.35%. In dit scenario zou u zonder fietsplan 69399*(1-0.3735)+(11492)*(1-0.495)-2000 = € 47,282 netto-inkomen overhouden, en met het fietsplan houdt u 69399*(1-0.3735)+(11492-2000)*(1-0.495) = € 48,272 netto-inkomen over. Een mooie besparing van € 990 dus.

Nadelen van het fietsplan

Vergelijken met het oude fietsplan zitten er weinig nadelen aan het nieuwe fietsplan. Er zit geen limiet meer op hoe duur de fiets mag zijn of hoe vaak u de fiets privé mag gebruiken. Het enige nadeel dat overblijft, is dat de aankoop van een fiets via de WKR een groot deel van uw vrije ruimte gebruikt. Daardoor blijft er minder budget over voor andere leuke dingen die ook vergoed kunnen worden met de werkkostenregeling zoals een tablet, sportabonnement, of kerstpakket.

Fietsplan verrekenen met vakantiedagen

Veel mensen gebruiken het brutoloon om het fietsplan te verrekenen. Maar je kan het fietsplan ook op andere manieren gebruiken. Hieronder een klein overzichtje:

 • Fietsplan verrekenen met vakantiedagen

 • Fietsplan verrekenen met vakantiegeld

 • Fietsplan verrekenen met overuren

 • Fietsplan verrekenen met eindejaarsuitkering

Zoals u kunt zien hoeft u niet per sé het brutoloon te gebruiken. Voor mensen die niet op tijd van hun vakantiedagen af kunnen komen voordat ze verlopen kan het dus handig zijn om de vakantiedagen te gebruiken in plaats van het brutoloon. Daarnaast kan de manier waarop u het fietsplan verrekend ook invloed hebben op hoeveel belastingvoordeel u precies krijgt. Dus als u meerdere opties heeft, kan het zekers eens waard zijn om door te rekenen.

Ander opties

Het fietsplan is slechts een van de manieren om een fiets van de zaak te krijgen. Als u de aanschafprijs van een nieuwe fiets niet in een keer kan betalen zijn er ook andere opties mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld uw baas vragen om een rentevrije rekening of kunt u een ter beschikking gestelde fiets gebruiken.